Koji se testovi uzimaju od psa?

Za točnu dijagnozu bolesti često su potrebne istraživačke studije. Najčešće psi uzimaju testove krvi i urina.

Potpuna krvna slika kod pasa

Određuje sastav krvi, odnosno količinu hemoglobina, crvenih krvnih zrnaca, trombocita i mnoge druge pokazatelje. Stopa ovisi o dobi i zdravlju psa, odnosno o povijesti bolesti.

  • Norma hemoglobina u krvi psa je 74-180 g / l. Povećanje njegove razine ukazuje na dehidraciju i zadebljanje krvi, a smanjenje ukazuje na anemiju.
  • Stopa crvenih krvnih stanica - 3,3-8,5 milijuna / µl, njihov povećan broj može biti posljedica bronhopulmonalne patologije, policističnih bolesti srca, srčanih defekata, neoplazmi jetre ili bubrega, kao i dehidracije. Smanjenje broja crvenih krvnih stanica može biti uzrokovano velikim gubitkom krvi, anemijom, kroničnim upalnim procesima.
  • Brzina sedimentacije ESR - eritrocita. U psa bi trebao biti do 13 mm / h. Povećana vrijednost ESR-a karakterizirana je raznim upalnim procesima i infektivnim bolestima, a primjećuje se i tijekom trudnoće.
  • Broj leukocita trebao bi biti u rasponu od 6-18,6 tisuća / ul. Višak ove norme može biti uzrokovan infektivnim i upalnim procesima, leukemijom, alergijskim reakcijama. Smanjenje - infektivne patologije koštane srži, genetske abnormalnosti, hiperfunkcija slezene.
  • Povišene razine trombocita u krvi (više od 500 tisuća / μl) mogu biti uzrokovane mijeloidnom leukemijom, policitemijom, a niske razine karakteristične su za anemiju i sustavne autoimune bolesti poput eritematoznog lupusa.

Biokemijska analiza krvi kod pasa

Određuje biokemijske parametre krvi. Promjene u glavnim bolestima ukazuju na vrlo ozbiljne bolesti.

  • Glukoza treba biti unutar 4 - 6 mmol / l. Njihov višak ukazuje na dijabetes melitus, hipertireoidizam, stres, nekrozu gušterače i smanjenje predoziranja inzulinom, insulinom, hipoadrenokorticizmom.
  • Ukupni protein kod zdravog psa je na razini od 50-77 g / l. Povišeni pokazatelji kroničnih upalnih ili autoimunih bolesti, dehidracija. Niska - o enteritisu, nefrotskom sindromu, pankreatitisu, gubitku krvi, postu, zatajenju srca, nedostatku vitamina, malignim neoplazmama.
  • Urea dušik bi trebao biti 4,3-8,9 Mmol / L. Njegovo povećanje ukazuje na kršenje funkcije bubrega i izlučivanja urina, akutnu distrofiju jetre, apsorpciju velikih količina proteina u crijevu. Spuštanje se odnosi na cirozu jetre.
  • Ukupni bilirubin (komponenta žuči) ne smije prelaziti 7,5 µmol / l, inače je potrebno posumnjati na cirozu ili tumor jetre, hepatitis kod pasa. Povećanje kreatinina za više od 133 μmol / l ukazuje na umanjenu funkciju bubrega.

Analiza urina kod pasa

To je vizualna procjena transparentnosti i boje, te njegovog kemijskog sastava.

Загрузка...

Pogledajte videozapis: Dresura Zlatni Retriver, uzimanje hrane na komandu (Rujan 2021).

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorije

    Error SQL. Text: Count record = 0. SQL: SELECT url_cat,cat FROM `hr_content` WHERE `type`=1 AND id NOT IN (1,2,3,4,5,6,7) ORDER BY RAND() LIMIT 30;